Deze zes trends hebben in 2021 de grootste impact op uw IT-infrastructuur

IT-infrastructuur

Onderzoeksbureau Gartner wijst op zes trends die het komende jaar een belangrijke rol zullen spelen op het vlak van IT-infrastructuur. Wie sterker uit de coronacrisis wil komen, neemt de trends maar beter ter harte. “De coronapandemie dwingt IT-managers hun bedrijfsvoering aan te passen om thuiswerk te ondersteunen en de onvoorspelbare veranderingen in IT-behoeften op te vangen”, zegt Jeffrey Hewitt, Research VP bij Gartner.

Trend 1: overal werken
Gartner verwacht dat bijna de helft van de de werknemers ook na de coronacrisis zal willen thuiswerken. Voor de crisis lag dat aantal nog op 30%. De verschuiving dwingt IT-managers om een flexibele en veerkrachtige organisatie te ontwikkelen die de werknemers in staat stelt overal te werken en klanten vanaf elke locatie toegang tot diensten geeft.

Trend 2: optimale infrastructuur
Om effectief van overal te kunnen werken is het noodzakelijk daarvoor een optimale infrastructuur te ontwikkelen die het mogelijk maakt het juiste werk op de juiste plek en op het juiste moment te kunnen doen. Een optimale infrastructuur omvat ook datacenter- en edge-infrastructuur.

Trend 3: operationele continuïteit
IT-diensten moeten voortdurend beschikbaar zijn, onafhankelijk van externe factoren, wat om geautomatiseerde implementaties en onderhoud met minimale impact vraagt. Gartner voorspelt dat tegen 2025 60% van de organisaties automatiseringstools inzet voor het uitrollen van nieuwe servers, het terugdringen van de implementatietijd en het vergroten van de flexibiliteit van de infrastructuur.

Trend 4: modernisering van de kern
Organisaties moeten hun on- en off-premise infrastructuur coördineren op een wijze die legacy minimaliseert. “Bedrijven moeten de modernisering van hun infrastructuur implementeren via een realistisch tijdspad, te beginnen in de domeinen waar die modernisering de grootste impact heeft”, meent Hewitt.

Trend 5: gedistribueerde cloud
Gedistribueerde cloud resources maken de cloud gedecentraliseerd en verplaatsen supporttaken naar cloudserviceproviders. “Aangezien de gedistribueerde cloudmarkt nog niet volwassen is, kunnen de kosten hoog zijn en implementatiemodellen complex. Organisaties moeten dit in de gaten blijven houden, aangezien de meeste cloudserviceplatforms in de komende vier jaar een vorm van gedistribueerde clouddiensten zullen aanbieden”, aldus Hewitt.

Trend 6: Kritieke vaardigheden versus kritieke functies
De aandacht verschuift van bedrijfskritische rollen naar bedrijfskritische vaardigheden. Dat verkleint de risico’s en versterkt de veerkracht van het IT-infrastructuurbeheer. Bedrijven moeten er hun rekrutering op afstemmen. Ze moeten nagaan welke bedrijfskritische vaardigheden ze missen, om vervolgens medewerkers bij te scholen of nieuw talent aan te trekken.