Eerste windfarm op zee met verbinding tussen twee landen geopend

Energieconcern Vattenfall heeft in de Oostzee een groot windmolenpark in gebruik genomen. Het park Kriegers Flak voorziet 600.000 Deense huishoudens van stroom en is het eerste windmolenpark op zee met netverbindingen tussen twee landen: Duitsland en Denemarken.

Het offshoreveld van Kriegers Flak telt 72 turbines en omvat een oppervlakte van 132 vierkante kilometer. Het windmolenpark ligt ten oosten van het eiland Seeland. “We zetten opnieuw een stap naar ons doel om binnen één generatie fossielvrij te leven”, liet topvrouw Anna Borg van Vattenfall optekenen. Vattenfall, dat in Nederland actief is als energieleverancier, beschikt ook in de Noordzee over windmolenparken en werkt ook daar aan verdere uitbreiding.

Europa heeft grootse doelstellingen voor windmolens op zee, met nu al in totaal 120 offshore windmolenparken. De EU wil er nog veel meer om tegen 2050 zo’n 20 procent van al onze energie produceren met windmolens op zee. Europa heeft tussen januari en juni 2021 1,3 gigawatt (GW) aan nieuwe offshore windmolenparken gebouwd. Er is bovendien voor 2,5 GW aan nieuwe turbines besteld, een verdubbeling van het tempo.

Record voor VS

Ook elders in de wereld gaat windenergie hard. De Verenigde Staten hebben vorig jaar een voor hen recordhoeveelheid aan windenergiecapaciteit geïnstalleerd, met bijna 17.000 megawatt aan elektriciteit op land. Dat blijkt uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Energie. Windenergie maakte in 2020 slechts 11 procent van de totale energieopwekking van de VS uit, maar toch wint windenergie er snel aan belang. Windenergie is goed voor 42 procent het nieuwe energievermogen dat in 2020 werd opgewekt. Volgens een studie van het Energy Department komt dat neer op 24,6 miljard dollar aan nieuwe windenergieprojecten. Vijfentwintig Amerikaanse staten hebben vorig jaar nieuwe windturbines op land gebouwd.

Zonne-energie stond op de tweede plaats van nieuw energievermogen dat in 2020 werd opgewekt, goed voor 38 procent van de nieuwe capaciteit, terwijl aardgas nog slechts 20 procent vertegenwoordigde. Zo’n 80 procent van de nieuw toegevoegde capaciteit is dus afkomstig uit hernieuwbare energie. De windturbines maken deel uit van de ambitieuze plannen van de regering-Biden om het gebruik van hernieuwbare energie te vergroten. De Amerikaanse regering heeft beloofd om tegen 2035 honderd procent propere energie te gebruiken. De doelstelling om tegen 2030 zo’n 30 gigawatt offshore windenergie te ontwikkelen, maakt deel uit van die plannen.