Overzicht
- 0 min

Eerste waterstofproducerende windturbine op zee

Vattenfall zal waterstof produceren op zee door een “elektrolyser” te installeren op een bestaande operationele turbine in Schotland. De waterstof zal via een pijpleiding naar de kust in de haven van Aberdeen worden getransporteerd.

Nooit eerder werd de productie van waterstof rechtstreeks gekoppeld aan een turbine op zee. Het proefproject in Vattenfall's offshore windmolenpark in Aberdeen Bay zal een capaciteit hebben van 8 MW en dagelijks genoeg waterstof produceren om een waterstofbus 24.000 km te laten rijden.

"We zijn erg blij met de overheidsfinanciering", zegt projectmanager Wiljan Harder. "Waterstof gaat een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van de industrie. In het project wordt onderzocht hoe fossielvrije waterstof veilig en tegen lage kosten kan worden geproduceerd om de weg naar grootschalige uitrol en commerciële productie te versnellen."

Dit project kon worden uitgevoerd dankzij een bijdrage van 11 miljoen euro uit het Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 Fund van de Britse regering.

Bron: Infrasite.nl