Overzicht
- 4 min

Kwetsbaarheden bij Microsoft en Fortinet: e-BO grijpt in en vermijdt incidenten

Toen er onlangs kwetsbaarheden opdoken in Microsoft Exchange Server en de firewall Fortigate van Fortinet, liepen de klanten van e-BO geen risico. “We grepen in voor er iets kon gebeuren”, zegt Tijl Deneut, team lead van het nieuwe, ‘dedicated’ team van OT-cybersecurityspecalisten bij e-BO enterprises.

De voorbije weken detecteerde het kersverse team diverse kritieke kwetsbaarheden: twee in de populaire mailserver Exchange Server van Microsoft, naast een bug in de firewall Fortigate van Fortinet. “Uiteraard hebben we daarover meteen gecommuniceerd met onze klanten en de kwetsbaarheden weggenomen, zodat het niet tot incidenten kwam. Achteraf bleek dat wij met onze reactie opvallend sneller waren dan het Belgische Centrum voor Cybersecurity!”

Securitydiensten op maat van OT

“Cybersecurity is al lang een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening”, zegt Tijl Deneut. “We hadden al specialisten in dienst die zich specifiek toeleggen op de beveiliging van reguliere IT-systemen en de vertrouwde kantoortoepassingen. Bij het nieuwe team is de focus echter niet zozeer IT maar OT – de operationele systemen.”

Sinds zijn oprichting legt e-BO Enterprises zich in de eerste plaats toe op het beheer van de operationele systemen van klanten uit de industrie, zoals maakbedrijven maar evengoed volledige windmolenparken. “Daarom is het een logische zaak dat we ons specifieke dienstenaanbod voor de beveiliging van die operationele systemen ondersteunen met een dedicated team voor OT-cybersecurity. We zorgen daarbij onder meer voor het inschatten van risico’s, het opsporen van kwetsbaarheden en het opvolgen van incidenten bij onze klanten. De komende maanden en jaren blijven we onze portfolio rond OT-cybersecurity verder uitwerken op maat van onze klanten”, besluit Tijl Deneut.