Overzicht
- 0 min

Noordzee krijgt duizenden extra offshore-windturbines

België, Denemarken, Duitsland en Nederland zijn overeengekomen om meer offshore-windturbines te bouwen in de Noordzee. Zij zullen hun gecombineerde offshore-windenergiecapaciteit verviervoudigen tot 65 GW tegen 2030.

De overeenkomst, die werd aangekondigd in de Deense havenstad Esbjerg, moet van de Noordzee "Europa's grootste elektriciteitscentrale voor hernieuwbare energie" maken. Tegen 2050 zal de gecombineerde offshore-windcapaciteit verder worden opgetrokken tot ten minste 150 GW, of ongeveer een vertienvoudiging ten opzichte van de huidige capaciteit. Dit betekent dat de komende decennia duizenden windturbines zullen worden gebouwd in de Noordzee.

De samenwerking tussen vier landen zal resulteren in de oprichting van verschillende hubs in de Noordzee. De turbines zullen vervolgens met elkaar worden verbonden, waardoor een grote "elektriciteitscentrale" ontstaat. Een belangrijk onderdeel van het project is het plan om een ondergrondse superkabel aan te leggen tussen Denemarken en België.

Bron: Business AM