logo-inverted.png
philipp-katzenberger-iIJrUoeRoCQ-unsplash

Het belang van sterke wachtwoorden

Eén van de meest fundamentele en essentiele aspecten van cybersecurity is het gebruik van lange en unieke wachtwoorden voor al je verschillende (unieke) accounts. In deze blog leggen we uit waarom dit zo belangrijk is en hoe je gemakkelijk sterke wachtwoorden kunt creëren en beheren.

Wachtwoorden zijn de sleutels tot jouw digitale identiteit. Ze beschermen jouw persoonlijke en professionele informatie, zoals je e-mail, sociale media, bankrekeningen, cloudopslag, enz. Als iemand toegang krijgt tot je wachtwoord, kunnen ze zich als jou voordoen, je gegevens stelen of andere schade veroorzaken. Echter gebruiken veel mensen zwakke wachtwoorden die gemakkelijk te raden of te kraken zijn door hackers. Enkele veelvoorkomende fouten zijn:

  • Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere accounts
  • Persoonlijke informatie gebruiken, zoals je naam, geboortedatum of de naam van je huisdier
  • Gangbare woorden, zinnen of patronen gebruiken, zoals bijvoorbeeld “wachtwoord“, “123456789” of “azerty
  • Korte wachtwoorden gebruiken die minder dan 14 tekens lang zijn

Dit soort wachtwoorden zijn kwetsbaar voor verschillende aanvallen, zoals:

  • Brute force: het proberen van elke mogelijke combinatie van tekens totdat de juiste wordt gevonden
  • Dicitionary attack: het proberen van een lijst met veelvoorkomende of waarschijnlijke wachtwoorden op basis van het profiel of de context van de gebruiker
  • Social engineering: de gebruiker misleiden om hun wachtwoord bekend te maken via phishing, spoofing of andere methoden.

Een sterk wachtwoord is er een dat:

  • Lang is: minstens 14 tekens lang, bij voorkeur meer
  • Uniek is: verschillend voor elk account en niet gebaseerd op persoonlijke of openbare informatie
  • Willekeurig is: een mix van hoofdletters en kleine letters, cijfers en symbolen. Op moderne systemen worden vaak ook spaties ondersteund

Een sterk wachtwoord is moeilijk te raden of te kraken door hackers, maar ook moeilijk te onthouden voor mensen. Daarom heb je een wachtwoordmanager nodig.

Een wachtwoordmanager is een softwaretool die wachtwoorden veilig opslaat en genereert voor jou. Je hoeft slechts 1 hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden.

Tot slot is het gebruik van lange en unieke wachtwoorden een eenvoudige maar effectieve manier om jouw cybersecurity te verbeteren. Door een wachtwoordmanager te gebruiken, kun je gemakkelijk en handig sterke wachtwoorden creeren en beheren. Wacht niet tot het te laat is. Begin vandaag nog met het gebruik van lange en unieke wachtwoorden.

Als je vragen hebt over het gebruik van je eigen persoonlijke wachtwoordmanager of andere vragen, staat ons security team klaar om te helpen. Stuur een mail naar security@ebo-enterprises.com

Share This Post

Meer nieuws

Nieuws

Het belang van sterke wachtwoorden

Een cruciaal aspect van cybersecurity is het gebruik van lange, unieke wachtwoorden voor al je accounts, omdat ze je digitale identiteit beschermen tegen hackers. Veel mensen maken echter fouten door zwakke wachtwoorden te gebruiken, wat hen kwetsbaar maakt voor aanvallen.

Lees meer »

Hoe kunnen wij helpen

Integration, security, connection?

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat. Contacteer ons.