logo-inverted.png
pexels-ibrahim-boran-3582560-2000x1333

Veilig en snel communiceren op zee dankzij privaat LTE-netwerk

Het aantal windparken blijft groeien. In onze Noordzee alleen al zijn dagelijks honderden mensen aan het werk om deze groene energie-opwekkers op punt te stellen. Communicatie en veiligheid is er dan ook troef. Met een privaat LTE-netwerk zorgt e-BO Enterprises voor een snelle en betrouwbare oplossing.

De vraag

De nood aan een privaat mobiel netwerk (LTE) is tweeledig van aard:

  • In de eerste plaats is het bedoeld voor mensen die bij de windparken op zee werken. Bij de windparken voor de Belgische kust gaat het op een doordeweekse dag al snel om 150 medewerkers. Tijdens de constructie van een nieuw windpark loopt dat aantal zelfs op tot 600 personen. Het is cruciaal dat iedereen ook op zee vlot kan communiceren. De exploitant van een windpark is uit veiligheidsoverwegingen ook wettelijk verplicht om op elk moment te weten waar zijn personeel is gesitueerd. Ook daar helpt het LTE-netwerk bij.

  • Een tweede luik is dat van de back-up doeleinden en initiële datacommunicatie van toestellen. De installatie- en serviceschepen aan de windparken zijn uitgerust met kantoorruimtes. Vroeger werd er gewerkt met satellietverbindingen als communicatiemiddel, maar die zijn duur en traag.

Ons antwoord

Voor de klanten die op zee aan het werk zijn fungeert ebo als private-gsm operator. Het LTE-netwerk is niet zichtbaar voor andere gebruikers. Het heeft tegelijk alle eigenschappen van een mobiel netwerk, zoals we dat op het vasteland kennen. De gebruiker komt via zijn gsm en een LTE-router op het netwerk. De radio’s voor het netwerk heeft e-BO geïnstalleerd op de substations tussen de windturbines en de kust, waar ook de transformatie van energie gebeurt. Op die manier kan het netwerk een hele windturbinezone coveren.

Met behulp van zijn LTE-netwerk voorziet e-BO de aanwezige schepen van cloud access. Zo kunnen medewerkers van windparken vlotter werken en beschikken ze over meer bandbreedte. Voor de exploitanten van de parken liggen de communicatiekosten lager dan die voor satellietverbindingen.


Technical specs

  • De private LTE-verbinding van e-BO heeft voordelen op het vlak van latency. Een publiek netwerk behaalt 100 milliseconden op een LTE-verbinding, het netwerk van e-BO duikt onder de 35 milliseconden. We kunnen die garantie geven dankzij de manier waarop het netwerk is opgezet: de connectie tussen radio en server gebeurt bijna een-op-een.

  • LTE is een vervolg op 4G. In het tweede kwartaal van 2022 breidt e-BO zijn netwerk uit: met de installatie en go-live van een eerste mast met 5G-laag. Daarvoor heeft e-BO de juiste rechten verkregen.

  • De set-up van het netwerk is redundant We werken met vijf basisstations, tussen 30 en 85 kilometer van de kust. Als er één zou uitvallen, nemen de andere over. We beschikken over drie glasvezelverbindingen met het vasteland: twee naar Zeebrugge en een naar Oostende. Zo kunnen we aan onze klanten garanderen dat het netwerk altijd beschikbaar is.

  • De meeste exportkabels van op zee komen aan land in Zeebrugge. Het offshore-datacenter van e-BO bevindt zich in Oostende en is met glasvezel verbonden met Zeebrugge.

  • In onze toepassing is ontvangende apparatuur heel belangrijk. Op een schip plaatsen we daarvoor antennes, tot wel 80 centimeter groot. We plaatsen er ook een goede router om een goede ontvangst te garanderen.


Het resultaat

Het LTE-netwerk biedt mogelijkheden voor verschillende toepassingen: gsm-communicatie, lokalisatie en datacommunicatie. Daarnaast voorziet e-BO naast de zogenaamde office-IT ook vrijetijds-IT. Bij windparken die ver van de kust verwijderd zijn, blijven de operatoren vaak tot twee weken na elkaar op zee. Met het LTE-netwerk van e-BO kunnen zijn hun work-lifebalans in evenwicht houden. Zo kunnen ze via applicaties als YouTube en Netflix probleemloos video streamen via het LTE-netwerk.

Het is de ambitie van e-BO om onze ervaring met LTE ook aan land in te zetten. Via de uitrol van een privaat 5G-netwerk, bijvoorbeeld, kunnen we klanten ondersteunen in hun transformatie naar Industrie 4.0.

Onze andere realisaties

e-BO Enterprises trekt innovatie op gang in de Westhoek met uitbouw van private 5G-netwerk.

e-BO Enterprises zet zijn schouders onder verschillende innovatieve 5G-projecten in de Westhoek in het kader van een Europees CEF 5G for Smart Communities project onder de noemer Flanders Smart Fields. EBO zal daarin de verantwoordelijkheid voor de technische uitrol van een private 5G-netwerk opnemen en zorgen voor de integratie van innovatieve toepassingen. Hiervoor is een consortium opgezet met de POM West-Vlaanderen en het Jan Yperman ziekenhuis waar verschillende pilootprojecten onderzocht en opgestart zullen worden. 5G betekent sneller en stabieler mobiel internet, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden, wat van de Westhoek een van de eerste volledig slim geconnecteerde regio’s in Vlaanderen maakt.

Lees meer »

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat.

Samen vinden we jouw oplossing op maat!

Hoe kunnen wij helpen

Integration, security, connection?

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat. Contacteer ons.