logo-inverted.png
Parkwind

e-BO Enterprises beveiligt OT bij Parkwind

Alle systemen waar netwerkverbindingen aan te pas komen, zijn gebaat bij feilloze cybersecurity. In tijden van razendsnelle digitalisering nemen helaas ook de cyberrisico’s evenredig toe. Mogelijke doelwitten zijn onder meer de windparken. Ook die zitten immers bol van de netwerkinfrastructuur. Voor betrouwbare OT-security klopte offshore-uitbater Parkwind aan bij e-BO Enterprises.

50-200

West-Europa

Groene energie

De vraag

Parkwind beheert vier windparken voor de Belgische kust en eentje in Duitse wateren. Waar er bij de bouw van de eerste windparken op zee zo’n vijftien jaar geleden nog geen securitystandaarden vereist waren, pleit Europa vandaag voor de uitrol van grondige cybersecurity bij alle kritieke infrastructuur. Parkwind kwam daarom naar e-BO met de vraag naar een totaalpakket aan OT-security, voor de beveiliging van zijn installaties op zee en aan land.

Ons antwoord

e-BO Enterprises implementeert momenteel zijn OT-securityconcept in de parken van Parkwind. Onze specialisten voerden eerst een volledige audit uit van het bestaande netwerk. Die audit fungeerde als startpunt voor een vernieuwingstraject.

In een eerste fase heeft e-BO Enterprises nieuwe firewalls geïnstalleerd bij de windparken zelf, met up-to-date software die voldoet aan de nieuwste securitystandaarden. Tegelijk hebben we de infrastructuur vernieuwd in de twee datacenters van Parkwind in Zeebrugge.

In een tweede fase werkt e-BO Enterprises aan de servers van de windmolens en de substations op zee. Onder meer de bestaande systemen van externe partijen willen we consolideren op de gedeelde infrastructuur. Dat zal ons in staat stellen om de applicaties volgens de juiste securityregels te configureren en te installeren.

Het laatste luik van het traject omvat de monitoring. We implementeren een platform om mogelijke incidenten, zoals cyberaanvallen, zo vroeg mogelijk te detecteren en te mitigeren.


Technical specs

  • Netwerk: firewalls van Fortinet
  • Hardware: VxRail van Dell EMC


Het resultaat

Eenmaal de projectfase bij Parkwind is afgerond, blijven we de uitgebouwde oplossing verder ondersteunen. We onboarden Parkwind als klant in het e-BO servicecenter, volgen er de werking van onze systemen op en voorzien een maandelijkse rapportering en technische debriefing. Zo onderhouden de accountmanagers van e-BO Enterprises maandelijkse meetings met de klant.

Cybersecurity is essentieel voor de bescherming van een windpark. Als een park plots stilligt door een IT- of security-incident, wat niet ondenkbaar is in de huidige tijden, dan lopen de kosten voor de beheerder van het windpark snel op. De investering in cybersecurity schakelt het risico op een incident – met omzetverlies en reputatieschade als gevolg – zoveel mogelijk uit. Met e-BO Enterprises bieden we een volledig end-to-end-pakket voor de OT-beveiliging van een windpark aan.

Onze andere realisaties

e-BO Enterprises trekt innovatie op gang in de Westhoek met uitbouw van private 5G-netwerk.

e-BO Enterprises zet zijn schouders onder verschillende innovatieve 5G-projecten in de Westhoek in het kader van een Europees CEF 5G for Smart Communities project onder de noemer Flanders Smart Fields. EBO zal daarin de verantwoordelijkheid voor de technische uitrol van een private 5G-netwerk opnemen en zorgen voor de integratie van innovatieve toepassingen. Hiervoor is een consortium opgezet met de POM West-Vlaanderen en het Jan Yperman ziekenhuis waar verschillende pilootprojecten onderzocht en opgestart zullen worden. 5G betekent sneller en stabieler mobiel internet, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden, wat van de Westhoek een van de eerste volledig slim geconnecteerde regio’s in Vlaanderen maakt.

Lees meer »

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat.

Samen vinden we jouw oplossing op maat!

Hoe kunnen wij helpen

Integration, security, connection?

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat. Contacteer ons.