logo-inverted.png
Brandweer-Westhoek

Brandweer bestrijdt rampen met mobiele crisiskoffers

Om ter plaatse bij een grote crisis of ramp efficiënt en veilig aan hulpverlening te kunnen doen, rekent Brandweer Westhoek op de mobiele crisiskoffers van e-BO Enterprises. De werkgroep Nood- & Interventieplanning en de ICT-afdeling van de brandweerzone sloegen daarvoor de handen in elkaar met e-BO Enterprises, om tot een resultaat te komen dat aan alle vereisten voldoet.

50-100

België

Overheid

De vraag

Brandweer Westhoek wilde twee mobiele crisiskoffers om in te kunnen zetten bij een grootschalig incident of een rampsituatie. Crisiskoffers laten brandweerlieden toe om op locatie alle informatie op te zoeken die nodig is om op een vlotte, efficiënte en veilige manier hulp te bieden.

Ons antwoord

Niet alleen reactiesnelheid en efficiëntiegraad bepalen het succes van hulpverlening in crisissituaties. Ook de beschikbaarheid van data speelt daarin een belangrijke rol. Met de mobiele crisiskoffer van e-BO Enterprises kunnen hulpverleners, waar ze zich ook bevinden, alle data consulteren die ze nodig hebben om een crisissituatie op een efficiënte en veilige manier het hoofd te bieden.

Bij een ongeval, ramp of andere crisissituatie is het mogelijk de koffer met de aangepaste tools en toepassingen te verplaatsen naar elke mogelijke locatie. Via een pc, tablet of ander geautoriseerd apparaat kunnen ook overheden en andere gebruikers die belangrijke informatie raadplegen, zelfs onderweg vanuit de wagen. Daarvoor maken ze gebruik van een sterk beveiligd centraal netwerk. Klanten van e-BO Enterprises zijn op elk moment zeker van de toegang tot de kritische informatie in hun private cloud.


Technical specs

In een crisiskoffer zitten:

  • 3 telefoontoestellen gekoppeld aan de eigen zonale telefooncentrale en met een eigen inkiesnummer (1 per koffer)
  • 1 mobiele Cisco-router die de verbinding opzet via 4G (Blue Light Mobile Astrid) met het datacenter en de zonale telefooncentrale
  • 1 wifi accespoint op zowel 2.4G als 5G
  • 2 krachtige laptops
  • 2 Astrid-radio’s met oortjes
  • 2 telefoons met een Astrid BLM-kaart


Het resultaat

De crisiskoffers staan op twee verschillende plaatsen in de zone – in Ieper en Koksijde – en worden van daaruit naar de plaats van interventie gebracht. Dankzij een zwaar beveiligd centraal netwerk kan er in de CP-OPS of de CrisisCel gesurft worden naar belangrijke informatie op het zonale netwerk of het internet. Dat kan zowel vanop een gewone pc als vanop een tablet, vanuit de wagen of een andere locatie.

De brandweerzone zette de koffers al met succes in tijdens verschillende interventies: Van een grote boerderijbrand in Nieuwpoort, tot een industriebrand met asbest in Ramskapelle en bij grote wateroverlast in Roesbrugge en Stavele. De koffers werden daarnaast gebruikt voor de uitbreiding van de zonale dispatching tijdens de vele voor- en najaarsstormen. Brandweer Westhoek zette de koffers verder ook in bij grote evenementen, zoals autorally’s en zomerfestivals, en voor oefeningen.

Onze andere realisaties

e-BO Enterprises trekt innovatie op gang in de Westhoek met uitbouw van private 5G-netwerk.

e-BO Enterprises zet zijn schouders onder verschillende innovatieve 5G-projecten in de Westhoek in het kader van een Europees CEF 5G for Smart Communities project onder de noemer Flanders Smart Fields. EBO zal daarin de verantwoordelijkheid voor de technische uitrol van een private 5G-netwerk opnemen en zorgen voor de integratie van innovatieve toepassingen. Hiervoor is een consortium opgezet met de POM West-Vlaanderen en het Jan Yperman ziekenhuis waar verschillende pilootprojecten onderzocht en opgestart zullen worden. 5G betekent sneller en stabieler mobiel internet, waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden, wat van de Westhoek een van de eerste volledig slim geconnecteerde regio’s in Vlaanderen maakt.

Lees meer »

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat.

Samen vinden we jouw oplossing op maat!

Hoe kunnen wij helpen

Integration, security, connection?

Laat ons weten voor welke IT-uitdagingen uw organisatie staat. Contacteer ons.